Ο απαραίτητος εξοπλισμός για έναν παίκτη ice hockey

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ένα άθλημα όπου οι αθλητές κινούνται γρήγορα, υπάρχουν σκληρές επαφές μεταξύ αυτών, η επιφάνεια του πάγου και των boards είναι σκληρή, ενώ τα πακ εκσφενδονίζονται απ' τα μπαστούνια με μεγάλη ταχύτητα.

Γι' αυτό, η προστασία των παικτών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, και τα προστατευτικά που φωρούνται καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα αυτών.
Ο εξοπλισμός των τερματοφυλάκων είναι διαφορετικός από αυτόν των παικτών, καθώς οι ανάγκες είναι επίσης διαφορετικές. Οι τερματοφύλακες χρειάζονται περισσότερη προστασία, ενώ οι παίκτες μεγαλύτερη δυνατότητα ευκινησίας σε σχέση με τους τερματοφύλακες.

Ολοκληρωμένος εξοπλισμός χόκεϊ:

01  Κράνος

Το κράνος προφυλάσσει από χτυπήματα στο κεφάλι, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ελαφρύ και να προσφέρει καλή ορατότητα στους αθλητές, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση. Στο μπροστά μέρος του κράνους, υπάρχει ένα προστατευτικό από μέταλλο ή συνθετικό (cage) ή από πλαστικό υψηλής ανθεκτικότητας (visor), το οποίο καλύπτει το πρόσωπο.

02  Neck guard

Προστασία για τον λαιμό, συνήθως χρησιμοποιούνται υλικά από σειρές νάυλον ή ΑBS πλάκες. Στους τερματοφύλακες το προστατευτικό του λαιμού είναι συνήθως μέρος του κράνους. Στους υπόλοιπους παίκτες το neck guard δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητο προστατευτικό.

03  Θώρακας

Ο θώρακας προσφέρει προστασία στο μεγαλύτερο μέρος του άνω κορμού, το στήθος, τα πλευρά, τους ώμους, την πλάτη και την μέση. Πολύ σημαντικός για αποφυγή τραυματισμών κυρίως από αντίπαλους παίκτες (check).

04  Επιαγκωνίδες

Προστασία στους αγκώνες καθώς κάποιες φορές και στους τρικέφαλους. Εξαιρετικά σημαντικό για αποφυγή χτυπημάτων από πακ, πτώσεις και σωματική επαφή.

05  Hockey Jersey

Φοριέται πάνω απ' τον θώρακα και τις επιαγκωνίδες. Αποτελεί την εμφάνιση της ομάδας, δείχνει τον αριθμό του παίκτη και συνήθως αναγράφει και το όνομα αυτού.

06  Γάντια

Κατασκευασμένα από πολύ λεπτό δέρμα στην παλάμη και στα δάκτυλα για ευκολία στον χειρισμό του μπαστουνιού, και από αρκετά ενισχυμένα υλικά στο έξω μέρος των χεριών για προστασία.

07  Παντελόνι

Τα παντελόνια του χόκεϊ φθάνουν μέχρι τα γόνατα του παίκτη, φτιαγμένα από ενισχυμένο υλικό σε όλες τις περιοχές που καλύπτουν (γοφούς, μηρούς, τετρακέφαλους, λεκάνη, μέση και κοιλιακούς) καθώς είναι απ' τις πλέον επικίνδυνες περιοχές σε περιπτώσεις πτώσεων αλλά και χτύπημα από πακ.

08  Σπασουάρ

Προστασία για την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

09  Επικαλαμίδες

Εμπεριέχοντας και επιγονατίδα επίσης, οι επικαλαμίδες είναι φτιαγμένες από σκληρό πλαστικό στην εξωτερική πλευρά, ενώ έχουν μαλακό υλικό στο εσωτερικό για να επιτευχθεί απορρόφηση των κραδασμών. Στην πίσω πλευρά, στο μέρος της γάμπας, δεν παρέχουν κάποια προστασία καθώς ο παίκτης χρειάζεται να έχει το δυνατόν μεγαλύτερη ευκινησία στα πόδια, ενώ δεν συνηθίζεται να δέχεται χτυπήματα αυτή η περιοχή.

010  Κάλτσες χόκεϊ

Δεν πρόκειται για κανονικές κάλτσες, αλλά για κάλτσες που μπαίνουν πάνω απ' τις επικαλαμίδες. Βαμμένες στα χρώματα της ομάδας, ώστε να είναι πιο γρήγορη η αναγνώριση των συμπαικτών και των αντιπάλων την ώρα του παιχνιδιού, ακόμα και σε στιγμές μεγάλης έντασης.

eksoplismos ice hockey

Τελευταία Νέα - Κατηγορίες Άρθρων