Ας γυρίσουμε λίγο πίσω γύρω στο 1984, όπου Έλληνες μετανάστες, επιστρέφοντας πάλι πίσω στην Ελλάδα δημιουργούν λίγο μετά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πρώτες ομάδες Χόκεϋ επί Πάγου! Έτσι θεμελιώθηκαν δειλά, δειλά οι πρώτες ομάδες Χόκεϋ επί Πάγου στην Ελλάδα.
Σχηματίστηκαν πέντε ομάδες Χόκεϋ, συγκεκριμένα δύο ομάδες στην Αθήνα, από μία ομάδα στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και μία στην Χαλκίδα. Ο πρώτος επίσημος αγώνας διεξήχθη το 1985 στην Αθήνα.
Το 1989 το πρώτο πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι γεγονός και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γεμίζει με οπαδούς και τη συμμετοχή και των πέντε ομάδων. Ήταν και η πρώτη φορά που οι ομάδες αγωνίστηκαν σε γήπεδο παγοδρομίου κανονικών διαστάσεων.
Η πρώτη Εθνική Ομάδα Νέων Χόκεϋ επί Πάγου σχηματίστηκε το 1990 παίρνοντας μέρος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας. Το 1992 η πρώτη Εθνική ομάδα Ανδρών δημιουργείται και με μόλις δύο εβδομάδων προπόνηση και προετοιμασίας παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας στη Νότιο Αφρική καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση και το Χάλκινο Μετάλλιο! Μία σπάνια περίπτωση, μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα κερδίζει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!!!
Παρόλη την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά το 1993 επήλθε η πτώση και η φθορά του αθλήματος. Οι επιχορηγήσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σταματούν και όλο το βάρος πέφτει στους αθλητές. Ανήμποροι να συνεχίσουν με αυτές τις συνθήκες οι προπονήσεις σταματούν και οι Αθλητές εγκαταλείπουν σιγά, σιγά την ιδέα και το άθλημα του Χόκεϋ επί Πάγου…
Το 1995 οι προπονήσεις ξεκινούν και πάλι αλλά πολύ περιορισμένα, μία φορά την εβδομάδα. Παρά τις τόσες δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετώπισε το Χόκεϋ επί Πάγου στην Ελλάδα, η Εθνική ομάδα Ανδρών πήρε μέρος και πάλι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Με τα προβλήματα και τις δυσχέρειες να επιδρούν στην ομάδα, δυστυχώς δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και το χάλκινο μετάλλιο που είχαν κατακτήσει το 1992.
Το 1996 η Εθνική ομάδα ανδρών παίρνει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κερδίζοντας έναν αγώνα ανάμεσα στους πέντε που αγωνίστηκαν και το 1998 παίρνει μέρος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κερδίζοντας έναν αγώνα και το θαυμασμό όλων των ομάδων για την ποιότητα και το επίπεδο του Ελληνικού Χόκεϋ επί Πάγου παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Το 2001 κλείνει οριστικά το παγοδρόμιο στο Μοσχάτο και οι αθλητές σταματούν το Χόκεϋ. Οι προσπάθειες συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα διότι το εναπομείναν παγοδρόμιο στο Πολύδροσο δεν καλύπτει τις προδιαγραφές και τις ανάγκες για να φιλοξενήσει το Πρωτάθλημα. Συνεπώς το 2002 δεν μπορεί να διεξαχθεί Πρωτάθλημα Χόκεϋ.
Η παρακμή του αθλήματος στην Ελλάδα έρχεται όταν το 2003 κλείνει τελεσίδικα και το τελευταίο παγοδρόμιο.
Είναι και η τελευταία χρονιά του πρωταθλήματος καθότι τα δύο παγοδρόμια της Ελλάδας έχουν κλείσει. Το πρωτάθλημα ξεκινά ξανά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια το 2008. Με τα σωματεία να παραμένουν αδρανή η Εθνική Ομάδα Ανδρών να ξεκινά προπονήσεις στην Τσεχία, την Τουρκία και τη Σόφια της Βουλγαρίας….
Το 2010 η Εθνική Ομάδα Ανδρών παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο!!! Η σπουδαιότερη διάκριση της εθνικής μας ομάδας!
Τα ταξίδια συνεχίζονται με τους παίκτες να επιβαρύνονται οικονομικά και το τέλος έρχεται με την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας το 2013. Αποφασίζοντας να αποκλείσει τη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο Χόκεϋ επί πάγου σε μελλοντικά πρωταθλήματα έως ότου λειτουργήσει Παγοδρόμιο στην Ελλάδα Ολυμπιακών διαστάσεων.
Ευχή όλων η αποκατάσταση των προβλημάτων και η δημιουργία ξανά Παγοδρομίου στην Ελλάδα πληρώντας τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις, και αυτή τη φορά Παγοδρόμιο Ολυμπιακών διαστάσεων!
Άρθρο: Πέρη Νημά